Raki Kallmeti

Raki e vjetëruar 2018 - 0,7L 45%vol. - Kantina KALLMETI

Lista e cmimeve CHF 25.90
Lista e cmimeve Çmimi me zbritje CHF 25.90
Ne shitje I lodhur
mezemer icon product
Përshkrim
Raki rrushi Kallmet (e vjetëruar, me ngjyrë ari).
Informacioni i produktit
Përshkrim

Raki rrushi Kallmet (e vjetëruar, me ngjyrë ari). 
Klasifikimi: Distilat me metodë tradicionale nga lengu i fermentuar i rrushit Kallmet dhe e vjetëruar në vozga lisi francez.
Origjina (Zona e prodhimit): Zona e Kallmetit dhe fshatrat perreth, në një gjatësi gjeografike jo më larg
se 30 km nga vendndodhja e Kantinës Kallmeti.
Varieteti i Rrushit: 100 % Kallmet, i cili është varietet i lashtë autokton shqiptar i kultivuar në zonën e origjinës dhe i përhapur kryesisht në rrethet e Lezhës dhe Shkodrës. Rendimenti mesatar në vreshtat është 50-60 Kv/Ha.
Tradita: Kultivimi i këtij varieteti rrushi dhe rakia e prodhuar prej tij janë trashëguar nga te gjitha familjet
e zonës, si për konsum familjar ashtu edhe për treg. Vjetërimi është bërë në vozga druri të tipeve të
ndryshme të prodhuara nga artizanët e zonës.
Metoda e prodhimit: Pas përfundimit të fermentimit në temperaturë të kontrolluar, lengu i përftuar pas presimit të bërsive, shkon në distileri. Kjo raki prodhohet me distilatore (kazanë rakie prej bakri) me metodën tradicionale. Rakia ruhet 6 muaj në enë inoksi pastaj 3 vjet në vozga druri lisi francez dhe më pas 6 muaj në shishe qelqi përpara daljes në treg.
Karakteristikat organoleptike dhe fiziko kimike: Paraqitet me ngjyrë ari, e shprehur dhe e larmishme, më e rumbullakosur ku spikatin aromat tipike të varietetit si dhe aroma të veçanta të drurit të marra gjatë vjetrimit. Grada alkolike në varësi të vitit të prodhimit varion në 45–50 % Vol.
Këshilla e somelierit: Përshtatet mire me djathë, ullinj, antipasta mikse dhe sallamra të stazhonuar. Këshillohet të konsumohet në sasi të vogla edhe pas vaktit të ushqimit. Temperatura e këshilluar e shërbimit: 12-14°C. Mund të konsumohet edhe me akull.

Rreth prodhuesit
mezemer icon product
“Kallmeti” Sh.PK është themeluar në vitin 2006. Ky është një biznes familjar i krijuar nga tre vëllezër aksionarë nga fshati Kallmet. Aktivitetet kryesore janë prodhimi dhe tregtimi i tre produkteve: Verë, Raki (distilim rrushi shqiptar) dhe vaj ulliri. Vitin e parë të aktivitetit prodhohen vetëm 5000 litra verë. Që në vitin e parë të aktivitetit kapaciteti prodhues është rritur me rreth 20-30 % çdo vit deri në vitin 2019 dhe më pas duke mbajtur disi një nivel konstant. Cilësia e produkteve është përmirësuar vazhdimisht, falë ekspertizës profesionale enologjike italiane, të ofruar nga Enological Group i ngarkuar nga Prof. Luigi Costantini. Kultivari i rrushit është Kallmet, një kultivar i lashtë shqiptar me origjinë nga fshati me të njëjtin emër. Ky varietet rrushi kultivohet në dy rajone, Lezhë dhe Shkodër (Shqipëria në veriperëndim). Kultivari i ullirit është Kallmet, një kultivar i lashtë shqiptar me origjinë nga fshati me të njëjtin emër. Ky varietet ulliri kultivohet kryesisht në fshatin Kallmet dhe fshatrat përreth në rajonin e Lezhës (Shqipëria në veriperëndim). Të gjitha pemët e ullirit të kësaj varieteti janë të vjetra. Një pjesë e këtij varieteti ulliri përdoret rreth 40 % edhe kultivarë të tjerë ndërkombëtarë: Lecino, Frantoio (italisht) dhe Arbequino (spanjisht). Janë rreth 2500 pemë ulliri të të gjitha varieteteve të lartpërmendura në pronësi të Kallmeti L.t.d. Në fshatin Kallmet ka më shumë se 20000 pemë ulliri gjithsej Veraria Kallmeti ka rreth 10 hektarë vreshta në fshatin Kallmet, por gjithashtu blen rrushin Kallmet nga më shumë se 50 vreshtarë të vegjël vendas nga Kallmeti dhe fshatrat përreth.
Lexo më shumë
You may also be interested in...