Verë e bardhë Uka

Ceruja 2018- Edicion i limituar- 12,5% vol. - Kantina UKA

Lista e cmimeve CHF 25.20
Lista e cmimeve Çmimi me zbritje CHF 25.20
Ne shitje I lodhur
mezemer icon product
Përshkrim
Edicioni ynë special i verërave, Cëruja, është një varietet unik rrushi që rritet në zonën e thellë malore të Matit në Shqipëri.
Informacioni i produktit
Përshkrim

Edicioni ynë special i verërave, Cëruja, është një varietet unik rrushi që rritet në zonën e thellë malore të Matit në Shqipëri. Fshati i izoluar natyrshëm i Cërujës e ka mbrojtur këtë varietet nga filoksera, dhe sot hardhitë janë të pashartuara dhe plotësisht pa pesticide, që rriten në natyrë dhe korren me dorë. Hardhitë janë midis 70 dhe 100 vjet të vjetra, dhe çdo hardhi prodhon rreth 100 kg rrush me përqendrim të lartë sheqeri. Lëkura e fortë e manave është shumë e pasur me përbërës që ndihmojnë në krijimin e një vere me parametrat më të lartë. UKA është prodhuesi i vetëm i kësaj vere dhe ka zhvilluar teknika ekskluzive të prodhimit të verës për të nxjerrë në pah veçantinë e kësaj hardhie të lashtë dhe potencialin e saj të plotë në aspektin të aromës dhe shijes. Cëruja ka potencial mahnitës për t'u plakur deri në 10 vjeç, ka një ngjyrë të verdhë të zbehtë me tendencë të gjelbër dhe shije frutash të mollës, dardhës, agrumeve, luleshtrydhes, kremit dhe vaniljes, me nota maja dhe lajthie. Shija është e qëndrueshme dhe e balancuar në gojë, me një mori aromash që ofrojnë një eksperiencë unike shije.

Specifikime teknike:


-Rrushi i vjelur me dorë në hardhi të vjetra te ngjitura në pemë
-Vjelja nga hardhitë e lashta natyrore
-Transportohet në kantinë me kuti 20 kg me kamionë me temperaturë të ftohtë
-Crio maceration për 24 orë
-Shtypja
-Reshjet natyrore në enë e çelikut inox
-Fermentim i kontrolluar në të ftohtë për 12-15 ditë
-Batonazh për 1 muaj
-Reshjet natyrore për 1 vit
-Filtrim dhe mbushje në shishe

Rreth prodhuesit
mezemer icon product
Veraria Uka ndodhet në qendër të Shqipërisë në zonat rurale të kryeqytetit Tiranë. Është themeluar në vitin 2005, i themeluar nga Flori Uka (verabërës), brezi i parë i familjes në prodhimin e verës. Pas 5 vitesh punë në kantina të ndryshme në Friuli/Veneto dhe 2 vite studimesh në Universitetin e Udines dhe Conegliano në Enologji, Flori u kthye në Shqipëri për të ndjekur ëndrrën e tij për të rizbuluar vlerat e verës në Shqipëri. Shqipëria është e pasur me varietete autoktone dhe histori vreshtarie. Një histori e shtypur nga osmanët dhe sistemi i diktaturës. Sot brezi i ri i prodhuesve të verës po zbulon vlerat e vërteta të kësaj harte të panjohura për pjesën tjetër të botës. Në Shqipëri pothuajse çdo familje fshatare kultivon rrush. Në disa zona rriten varietete autoktone që ekzistojnë për qindra vjet. Vizioni i kantinës Uka është mbledhja e këtij rrushi nga familje të ndryshme në të gjithë Shqipërinë për të marrë potencialin maksimal të të njëjtave varietete. Duke ndjekur një sistem kooperativist, Flori punon me afro 200 familje në të gjithë Shqipërinë që kanë varietete autoktone rrushi me një sipërfaqe më pak se 1 hektar. Kështu është e mundur të kërkojmë potencialin e vërtetë të terroirit për të shprehur maksimumin e vlerave tona në verë. Qëllimi i kantinës është të krijojë një bazë të dhënash të zonave dhe varieteteve indigjene që shprehen në maksimum në verërat tona. Ne e shohim kantinë tonë si një muze të verës së ardhshme ku dashamirës të verës nga e gjithë bota mund të vijnë dhe të shijojnë Shqipërinë në një gotë.
Lexo më shumë
You may also be interested in...